Design-Build: Šetrí čas a peniaze

Stavebný postup "design-build" je metóda realizácie projektu, pri ktorej sú fázy návrhu a výstavby zabezpečené jednou spoločnosťou alebo tímom. Tento prístup sa líši od tradičnej metódy "design-bid-build", kde sú návrh a výstavba zmluvne oddelené. Stavebný postup "design-build" ponúka niekoľko výhod:

  •  Jedno miesto zodpovednosti: Vďaka "design-build" postupu má majiteľ jediný kontakt pre oba aspekty projektu - návrh a výstavbu. Toto zjednodušuje komunikáciu, znižuje potenciálne konflikty a zjednodušuje riadenie projektu. 

  • Rýchlejšie dodanie projektu: Pretože si v "design-build" prístupe môžu návrh a výstavba prelínať, projekty často dosahujú rýchlejšie dodacie lehoty v porovnaní s tradičnou metódou. Tím "design-build" môže začať s výstavbou skôr v procese, čím sa znižuje celková dĺžka projektu. 

  • Úspory nákladov: "Design-build" môže viesť k úsporám nákladov rôznymi spôsobmi. Vzhľadom na to, že tímy "design-build" úzko spolupracujú, potenciálne konflikty alebo rozpory medzi návrhom a realitou výstavby môžu byť riešené včas, čo minimalizuje nákladné zmeny počas výstavby. Okrem toho sú súťažné ponuky pre projekty "design-build" schopné znížiť náklady. 

  • Zlepšená komunikácia a spolupráca: V "design-build" prístupe tím pre návrh a výstavbu pracuje spolu od začiatku projektu. Tento spolupracujúci prístup podporuje lepšiu komunikáciu, tímovú prácu a riešenie problémov počas celého životného cyklu projektu. 

  • Inovácie a hodnotové inžinierstvo: "Design-build" podporuje inovácie a hodnotové inžinierstvo. Integrovaný tím môže preskúmať alternatívne riešenia návrhu a stavebné metódy s cieľom optimalizovať výsledky projektu, čo môže viesť k lepšej funkčnosti, estetike alebo nákladovej efektívnosti. 

  • Riadenie rizika: Zmluvy "design-build" často rozdeľujú riziká projektu inak ako tradičné zmluvy. Keďže "design-build" prevzíma zodpovednosť za návrh aj výstavbu, môže byť motivovaný na efektívne riadenie rizík, čím sa zníži expozícia majiteľa voči potenciálnym záväzkom. 

  • Zjednodušené rozhodovanie: V "design-build" projektoch majiteľ musí urobiť menej rozhodnutí v porovnaní s tradičnou metódou, kde by musel koordinovať medzi oddelenými entitami pre návrh a výstavbu. Tento zjednodušený proces rozhodovania môže ušetriť čas a znížiť administratívne zaťaženie majiteľa. 

  • Kontrola kvality: Integrovaný charakter "design-build" uľahčuje lepšiu kontrolu kvality. "Design-build" je zodpovedný za zabezpečenie toho, aby postavený projekt zodpovedal dohodnutým špecifikáciám návrhu, čo môže viesť k vyššej kvalite výsledného produktu.

 

Celkovo ponúka "design-build" zjednodušený, spolupracujúci prístup k stavebným projektom, často s rýchlejším dodaním, úsporami nákladov, lepšou komunikáciou a vylepšenými výsledkami projektu.